Λίστα αντικειμένων
Η πρεσβυωπία ταλαιπωρεί και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πρακτικά όλων των ανθρώπων από την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους και μετά. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά στη σημερινή δημοσίευση θα ασχοληθούμε με τις φαρμακευτικές θεραπείες, με αφορμή ένα καινούργιο κολλύριο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Καταρχάς σαν πρεσβυωπία ορίζουμε τη δυσκολία εστίασης της όρασης σε κοντινές αποστάσεις, δηλαδή στο διάβασμα, λόγω της αδυναμίας χρήσης της ικανότητας της προσαρμογής. Πρόκειται για μια σταδιακή και αναπόφευκτη διαδικασία, που καθιστά από κουραστική έως ανέφικτη την κοντινή όραση και η οποία γίνεται αντιληπτή συνήθως σε άτομα από την ηλικία των 42-45 ετών. Οι λύσεις που διαθέταμε ως τώρα ήταν: 1) οπτικά μέσα, όπως γυαλιά οράσεως πρεσβυωπίας, πολυεστιακά γυαλιά οράσεως, πολυεστιακοί φακοί επαφής και 2) χειρουργικές μέθοδοι, όπως η χρήση πολυεστιακών ενδοφακών μετά την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού (όπως κάνουμε και όταν κάποιος έχει καταρράκτη) ή η χρήση του excimer λέιζερ μυωπίας με τη μέθοδο της minimonovision.
Σε ερευνητικό επίπεδο υπήρχε ήδη την τελευταία δεκαετία έντονη κινητικότητα, προκειμένου να ανευρεθεί κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα, που θα καθιστούσε ικανή την κοντινή όραση σε άτομα πρεσβυωπικής ηλικίας. Από τη μια πλευρά λοιπόν δοκιμάζονται φάρμακα, που δρουν στο φακό του οφθαλμού και αναστρέφουν την δυσκαμψία, που αυτός αποκτά με την ηλικία. Διευκρινίζουμε ότι η δυσκαμψία και η ανελαστικότητα του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού αποτελούν έναν από τους λόγους, που με την ηλικία αδυνατούμε να εστιάσουμε σε κοντινές αποστάσεις. Τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής είναι ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο και δεν κυκλοφορούν στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά δοκιμάζονται σκευάσματα, που προκαλούν μια μικρή συστολή της κόρης του οφθαλμού. Η αύξηση του “βάθους εστίασης”, που αυτή η κορική συστολή προκαλεί, είναι που, από άποψη φυσικής της οπτικής, βελτιώνει και καθιστά βασικά εφικτή την κοντινή όραση σε άτομα πρεσβυωπικής ηλικίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένα νέο κολλύριο, το οποίο πέρασε τη μακρά φάση των δοκιμών και πλέον κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ, αφού πήρε πρόσφατα και την έγκριση από τον FDA. Ονομάζεται Vuity και είναι το πρώτο κολλύριο παγκοσμίως κατά της πρεσβυωπίας. Συγκεκριμένα έχει ένα ταχύ μηχανισμό δράσης, και λίγα λεπτά μετά την ενστάλαξή του, βελτιώνει την κοντινή όραση. Στους περιορισμούς του κολλυρίου αυτού ανήκει: α) ότι η δράση του είναι χρονικά πεπερασμένη (μετά την παρέλευση 6-10 ωρών μειώνεται σταδιακά η δράση του) β) ότι η δράση του είναι αποτελεσματικότερη σε χαμηλότερους βαθμούς πρεσβυωπίας, άρα στις πρώιμες πρεσβυωπικές ηλικίες γ) ότι σε κάποιους ασθενείς ενδέχεται να προκαλέσει μια τοπική ερυθρότητα οφθαλμών ή και πονοκεφάλους δ) ότι, επειδή όλα αυτά τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής μικραίνουν λίγο την κόρη, αυτό δυσχεραίνει λίγο την όραση συνολικά σε συνθήκες πιο χαμηλού φωτισμού. Εκείνες δηλαδή τις ώρες της ημέρας, που κανονικά η κόρη θα μεγάλωνε, όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ, στα άτομα αυτά δεν μπορεί να διασταλεί φυσιολογικά η κόρη λόγω του κολλυρίου, οπότε ίσως βλέπουν πιο “σκοτεινά” από το φυσιολογικό. Πάντως γενικά πρόκειται για καλά ανεκτές σταγόνες, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες.
Εν κατακλείδι, η πρεσβυωπία, ενώ δεν είναι πάθηση αυτή καθεαυτή, αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες, που παραπονιούνται οι ασθενείς μετά τα 42-45 έτη τους. Το καινούργιο κολλύριο στις ΗΠΑ, που αναμένουμε σύντομα και στην Ευρώπη, με τα όποια οφέλη ή περιορισμούς έχει, αποτελεί σίγουρα μια εναλλακτική λύση κατά της πρεσβυωπίας, σε σχέση με τις ήδη προαναφερθείσες υπάρχουσες λύσεις. Η έρευνα όμως είναι αδιάκοπη και το μέλλον θα δείξει τι καινούργιο μας περιμένει.