Loading...
 Start Page

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ

Laser Επεμβάσεις

YAG Καψουλοτομή

Κάποιες φορές μετά από χειρουργείο καταρράκτη επιδεινώνεται εκ νέου η όραση του ασθενούς λόγω του λεγόμενου δευτερογενούς καταρράκτη. Πρόκειται για την θόλωση της οπίσθιας κάψουλας (οπισθίου περιφακίου) που βρίσκεται πίσω από τον ενδοφακό που τοποθετήθηκε κατά το χειρουργείο του καταρράκτη. Θεραπευτικά διανοίγεται το οπίσθιο περιφάκιο κεντρικά με τη βοήθεια του YAG Laser και έτσι επανέρχεται η όραση στα φυσιολογικά επίπεδα. Η τεχνική αυτή είναι τεχνολογικά πρωτοπόρα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι περιπτώσεις αυτές απαιτούσαν μια κανονική χειρουργική επέμβαση (με όλους τους συνοδούς κινδύνους μιας επέμβασης) ενώ με το λέιζερ αυτό το πρόβλημα επιλύεται ανώδυνα εντός ολίγων λεπτών.

YAG Ιριδοτομή

Aσθενείς με κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες γλαυκώματος ή με πολύ αβαθή πρόσθιο θάλαμο πρέπει να υποβάλλονται στο λέιζερ αυτό, είτε θεραπευτικά είτε προληπτικά. Πρόκειται για τη διάνοιξη μιας μικροσκοπικής οπής στην περιφέρεια της ίριδας με το YAG Laser. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από πέντε λεπτά, είναι ανώδυνη και συνήθως πρέπει να γίνεται και στα δυο μάτια.

LT (Laser Trabekuloplasty)

Πρόκειται για μια λέιζερ θεραπεία που διενεργείται στο γωνιακό δικτυωτό με το argon laser (ALT) η με το YAG laser (SLT) προκειμένου να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση στους γλαυκωματικούς ασθενείς. Πρόκειται για μια πολύ μοντέρνα και τελείως ανώδυνη τεχνική, ιδιαιτέρως χρήσιμη για ασθενείς με υψηλή πίεση ή για ασθενείς που παρουσιάζουν δυσανεξία/αλλεργία στα κολλύρια που λαμβάνουν. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το λέιζερ αυτό αποτελεί ένα ακόμα πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα της αντιμετώπισης του γλαυκώματος, πριν χρειαστεί να καταφύγουμε στις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις του γλαυκώματος.

Διαβάστε περισσότερα για τοΓλαύκωμα

Argon

Ο αμφιβληστροειδής πρέπει σε κάποιες συγκεκριμένες σοβαρές νόσους να υποβληθεί σε αυτό το ειδικό argon laser, κάποιες φορές μάλιστα σε περισσότερες από μια συνεδρίες. Για παράδειγμα, η παρουσία αμφιβληστροειδικών ρωγμών ή η ανάπτυξη νεοαγγείων σε νόσους όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή η απόφραξη αμφιβληστροειδικών αγγείων απαιτούν έγκαιρα την θεραπεία με το argon για να προληφθεί η εξέλιξη σε επιπλοκές (όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς) που θα οδηγήσουν ειδάλλως σε σημαντική μόνιμη μείωση της όρασης, έως και τύφλωση.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Χειρουργείο καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι ακόμα και στις μέρες μας η συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Το χειρουργείο καταρράκτη είναι το πιο συχνά διενεργούμενο χειρουργείο. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του οφθαλμού και τα αίτια είναι ποικίλα (πχ τραυματισμοί, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως κορτιζόνη κτλ) με συχνότερο την προχωρημένη ηλικία. Η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική και η goldstandard τεχνική αποκαλείται φακοθρυψία. Συγκεκριμένα, μέσα από μια μικροσκοπική τομή θρυμματίζεται και απορροφάται ο θολωμένος φακός με τη βοήθεια της ενέργειας υπερήχου και στη συνέχεια τοποθετείται στη θέση του ένας τεχνητός ενδοφακός. Η επέμβαση αυτή διαρκεί στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού όχι παραπάνω από 15 λεπτά, γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και επειδή δεν απαιτούνται ράμματα ο ασθενής αναρρώνει τάχιστα. Πάνω στην τεχνική της φακοθρυψίας αλλά κυρίως στις ιδιότητες των τεχνητών ενδοφακών έχουν προκύψει νεότερες εξελίξεις. Οι πιο μοντέρνες αφορούν το μήκος της τομής, που πλέον είναι μόλις περίπου 2mm (τεχνική MICS> Micro Incision Cataract Surgery) και την ικανότητα των νέων πρωτοποριακών ενδοφακών να διορθώνουν επιπρόσθετα διαθλαστικά σφάλματα όπως τον αστιγματισμό (toric ενδοφακοί) και την πρεσβυωπία (multifocal ενδοφακοί). Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις παραμένουμε για τους ασθενείς μας διαρκώς ενήμεροι, έχουμε εκπαιδευτεί πάνω τους και τις παρέχουμε κατ επιλογήν.

Διαβάστε περισσότερα για τον Καταρράκτη

Διαθλαστική χειρουργική

Πρόκειται για τα χειρουργεία με το μεγαλύτερο από κάθε άλλη επέμβαση ποσοστό ικανοποιημένων μετεγχειρητικά ασθενών, ποσοστό που υπερβαίνει σύμφωνα με έρευνες το 90-95%. Η διαθλαστική χειρουργική απευθύνεται στους ασθενείς εκείνους που έχουν διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) και τα αντιμετωπίζουν με γυαλία οράσεως ή φακούς επαφής, με όσα μειονεκτήματα, περιορισμούς και έξοδα συνεπάγονται τα μέσα αυτά. Χάρις στη διαθλαστική χειρουργική απαλλάσσεται ο ασθενής από τα διαθλαστικά σφάλματα αυτά μέσω της χρήσης ειδικών λέιζερ (Excimer laser, Femto laser) που εφαρμόζονται στην επιφάνεια του οφθαλμού (στον κερατοειδή). Παρέχουμε μια πληθώρα από διαφορετικές τεχνικές (PRK, Trans-PRK, Keratom Lasik, Femto Lasik), η καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικές ενδείξεις και πλεονεκτήματα, ανάλογα το προφίλ και τις ανάγκες του ασθενούς. Το λέιζερ δεν διαρκεί παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα και η όλη επέμβαση (ανάλογα την τεχνική) από 5 έως 15 λεπτά. Στην διαθλαστική χειρουργική ανήκουν και δυο ακόμη επεμβάσεις, η PTK (με την οποία αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια του excimer laser ειδικές επιφανειακές κερατοειδικές νόσοι/θολερότητες/ουλές) και το Crosslinking (με το οποίο αντιμετωπίζεται, κατόπιν ακτινοβόλησης του κερατοειδούς με ειδικές υπεριώδεις ακτινοβολίες, μια σοβαρή πάθηση, ο κερατόκωνος).

Διαβάστε περισσότερα για την Διαθλαστική Χειρουργική

Χειρουργική Γλαυκώματος

Η χειρουργική του γλαυκώματος αποσκοπεί στην πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης, όταν αυτό δεν είναι εφικτό σε ικανοποιητικό επίπεδο με κολλύρια ή άλλα μέσα. Βασική επέμβαση είναι η ένθεση ειδικών βαλβίδων αλλά goldstandard παραμένει η τραμπεκουλεκτομή. Είναι και οι δυο πολύ αποτελεσματικές επεμβάσεις που επιτυγχάνουν δραστική μείωση της πίεσης, καθώς επιτρέπουν την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού από το εσωτερικό του οφθαλμού σε ένα χώρο κάτω από τον επιπεφυκότα. Η πλέον μοντέρνα εξέλιξη στη χειρουργική του γλαυκώματος είναι η πιο ατραυματική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIGS> Minimal Invasive Glaucoma Surgery) που περιλαμβάνει μια σειρά από μικροεπεμβάσεις, πολλές από τις οποίες εφαρμόζονται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Στα πλαίσια των MIGS παρέχουμε στους ασθενείς μας το ELT (Excimer Laser Trabeculoplasty), μια επέμβαση τελείως ανώδυνη και σύντομη (δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά), κατά την οποία μέσω μιας 1mm μικροσκοπικής τομής εισάγεται ένας λέιζερ καθετήρας με τον οποίο πραγματοποιούνται 10 οπές στο γωνιακό δικτυωτό, μέσω των οποίων αποχετεύεται το υδατοειδές υγρό υπό μικρότερη αντίσταση, κάτι που μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις

Υπάρχει μια σειρά από νόσους του αμφιβληστροειδούς (και του ραγοειδούς χιτώνα) η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί φάρμακα που χορηγούνται με ενέσιμη μορφή στο εσωτερικό του οφθαλμού. Οι συχνότερες αυτών είναι η υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχρας και ωχρικο οίδημα λογω της διαβητικής αμφιβληστροειδοπαθειας ή λογω της απόφραξης κάποιας αμφιβληστροειδικης φλέβας. Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν διαρκεί παραπάνω από ένα-δυο λεπτά. Επειδή πρόκειται συνήθως για χρόνιες νόσους, απαιτούνται συχνά περισσότερες από μια ενέσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί η ασθένεια και η οπτική οξύτητα του ασθενούς.

Αφαίρεση χαλαζίου και χειρουργική βλεφάρων

Το χαλάζιο είναι ένα φλεγμονώδες οζίδιο στα βλέφαρα που συνήθως θεραπεύεται συντηρητικά με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στις περιπτώσεις όμως που δεν υποχωρήσει, έχει θέση η χειρουργική του αφαίρεση, Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση των 5 λεπτών που γίνεται υπό τοπική αναισθησία και οδηγεί στην πλήρη ίαση. Πέραν του χαλαζίου υπάρχουν διάφοροι άλλοι μικροόγκοι που αναπτύσσονται στα βλέφαρα και ενίοτε οφείλουν να αφαιρούνται προτού μεγαλώσουν σε μέγεθος η σε πλήθος.

Χειρουργείο πτερυγίου

Το πτερύγιο είναι μια πτυχή ιστού που αναπτύσσεται από την επιφάνεια του έσω επιπεφυκότα πάνω στον κερατοειδή με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης είτε λογω της κάλυψης του οπτικού άξονα είτε λογω της πρόκλησης αστιγματισμού. Η αιτία δεν είναι γνωστή, ωστόσο ο πιο γνωστός επιβαρυντικός παράγοντας είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και γι αυτό είναι πιο συχνό π.χ. σε χώρες της Μεσογείου σε σχέση με χώρες της βορείου Ευρώπης. Η αφαίρεση του δεν είναι δύσκολη αλλά το πιο συχνό πρόβλημα είναι ότι το πτερύγιο υποτροπιάζει σχεδόν σε ποσοστό 80-90%. Goldstandard για την οριστική αντιμετώπιση του πτερυγίου (με τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής) είναι η αφαίρεση του, ακολουθούμενη από μεταμόσχευση επιπεφυκοτικού ιστού από τον ίδιο τον ασθενή, τεχνική την οποία συστήνουμε και προσφέρουμε στους ασθενείς μας.

Αισθητικές επεμβάσεις

Μπότοξ (Botox)

Το μπότοξ παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τους μύες στους οποίους γίνεται η ένεση. Με την ηλικία αναπτύσσονται ρυτίδες και πτυχώσεις του δέρματος που είναι αποτέλεσμα των χρόνιων συσπάσεων των μιμικών μυών του προσώπου. Η ένεση Botox χαλαρώνει τους μύες αυτούς και χρησιμοποιείται κατά κόρον και με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι των οριζοντίων ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, των ρυτίδων στο «πόδι της χήνας» και των ρυτίδων έκφρασης του μεσόφρυου. Η θεραπεία με Botox βοηθάει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων αυτών αλλά και προλαμβάνει, πριν οι ρυτίδες γίνουν μόνιμες και βαθύτερες. Τέλος, οι ενέσεις Botox έχουν και ιατρική εκτός από αισθητική ένδειξη σε νόσους όπως ο βλεφαρόσπασμος, η υπεριδρωσία των μασχάλων και η ημικρανία. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ενέσεων Botox είναι ότι δεν υπάρχει ούτε αλλεργία ούτε κάποια μόνιμη παρενέργεια καταγεγραμμένη στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Βλεφαροπλαστική

Με την ηλικία αυξάνεται το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα και το ενδοκογχικό λίπος, με αποτέλεσμα να αποκτούν τα μάτια μια εμφάνιση κουρασμένη και γερασμένη. Με τη επέμβαση αυτή αφαιρούνται οι πλεονάζοντες ιστοί και κυρίως το δέρμα του άνω βλεφάρου και αποκαθίσταται ένα βλέμμα πιο όμορφο και νεανικό. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και δεν διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά.

Ενέσεις Υαλουρονικού

Το υαλουρονικό έχει εξέχοντα ρόλο στην αισθητική ιατρική ως ενέσιμα εμφυτεύματα, διότι προσδίδει όγκο. Κύρια ένδειξη με τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα έχει η αύξηση όγκου των χειλιών, του ζυγωματικού και των κύκλων κάτω από τα μάτια. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των μόνιμων ρυτίδων και συγκεκριμένα των ρυτίδων των ρινοπαρειών, των «ρυτίδων πικρίας», των ρυτίδων του μεσοφρύου και του μετώπου.

Ένεση υαλουρονικού στο άνω χείλος για αύξηση του όγκου
Ένεση υαλουρονικού στο άνω χείλος για αύξηση του όγκου

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

Copyright © 2020 - 2024 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ