Λίστα αντικειμένων
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πολύ συχνή πάθηση του βυθού το οφθαλμού. Υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές, που έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας της ωχράς κηλίδας. Με αυτές θα ασχοληθούμε στη σημερινή δημοσίευση.
Καταρχάς, η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό και σημαντικότερο τμήμα του αμφιβληστροειδούς, καθώς είναι υπεύθυνο για την όραση στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πολύ συχνή πάθηση, αφού προσβάλλει σχεδόν το 15% του γηραιότερου πληθυσμού. Σε παρελθούσα ανάρτηση αναφερθήκαμε σε τροφές, που βοηθούν σε μια άλλη σοβαρή οφθαλμική πάθηση, το γλαύκωμα. Τώρα θα αναφερθούμε σε εκείνα τα συστατικά, που γνωρίζουμε ότι έχουν προστατευτική δράση για την ωχρά κηλίδα:
1. Καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)
Αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, δηλαδή εξουδετερώνουν τις τοξικές για την ωχρά κηλίδα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που παράγονται εκεί τοπικά. Επίσης λειτουργούν σαν ένα φυσικό φίλτρο του ως γνωστόν επιβλαβούς μπλε φωτός. Τα προσλαμβάνουμε με τροφές όπως το κρόκος του αυγού, το καλαμπόκι, φρούτα όπως τα πορτοκάλια και οι μπανάνες αλλά και ορισμένα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, ο κόλιανδρος και τα χόρτα.
2. Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε
Οι βιταμίνες αυτές έχουν επίσης αντιοξειδωτικό ρόλο. Την βιταμίνη C θα την βρούμε σε λαχανικά όπως οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και ο μαϊντανό αλλά και σε φρούτα όπως η φράουλα, το κεράσι και τα εσπεριδοειδή. Την βιταμίνη Ε θα την βρούμε κυρίως σε ξηρούς καρπούς (φιστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια) και σε φυτικά έλαια όπως το ηλιέλαιο και το σιτέλαιο.
3. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος έχει μεγάλη σημασία στη λειτουργία διάφορων ενζύμων του οργανισμού και ιδίως στην απελευθέρωση από το ήπαρ μας βιταμίνης Α, που δρα ευεργετικά στην ωχρά για την παραγωγή μελανίνης. Θα τον προσλάβουμε, αν καταναλώνουμε οστρακοειδή (ιδίως στρείδια) και κρέας (βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο).
4. Ιχθυέλαια (ωμέγα-3)
Τα ιχθυέλαια έχουν θετική δράση στους φωτοϋποδοχείς της ωχράς και θα τα βρούμε ιδίως στα ψάρια (σολομός, σαρδέλα κτλ).
5. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D δρα στην ωχρά κηλίδα αντιφλεγμωνωδώς, αντι-αγγειογενετικά και αντι-ινωτικά. Επίσης μειώνει το τοξικό για την ωχρά κηλίδα β-αμυλοειδές. Θα το βρούμε (εκτός από την έκθεση στον ήλιο) αν καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια και κρόκους αυγών.
Συμπερασματικά, οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της ωχράς κηλίδας. Παραπάνω αναφέραμε συστατικά που έχουν αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για την ωχρά καθώς και τις τροφές, στις οποίες τα βρίσκουμε σε αφθονία. Ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι το εκ των ων ουκ άνευ, που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ευεργετικό για την ωχρά κηλίδα μας, είναι η απόλυτη αποφυγή του καπνίσματος.