Loading...
 Start Page
ΒΛΑΠΤΕΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 24 Μάρ 2020
Ένα από τα προβλήματα που προκαλούν ανησυχία στους οφθαλμιάτρους και τους επιδημιολόγους είναι η μυωπία. Μύωπες είναι ήδη το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού με τις προβλέψεις να ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 50% έως το 2050. Ως γνωστόν η μυωπία δεν είναι μόνο ένα διαθλαστικό σφάλμα (όπως πχ ο αστιγματισμός ή η υπερμετρωπία), όχι πάντα τουλάχιστον, αφού συχνά συνοδεύεται και από διάφορες ανατομικές ανωμαλίες, που είτε είναι οι ίδιες παθολογικές είτε αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για οφθαλμολογικές νόσους. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα σε ερευνητικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της μυωπίας. Τα ως τώρα δεδομένα καθιστούν ήδη κάποιες πρακτικές (στις οποίες θα αναφερθούμε μελλοντικά) όπλα στη φαρέτρα του οφθαλμιάτρου, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα από αυτά.


Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται από διάφορες έρευνες ότι το να περνούν τα παιδιά κάποιο χρόνο της ημέρας εκτός οικίας, κάτω από τον ήλιο (“οutdoor activity and exposure to bright light”) βοηθάει. Ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως κατανοητός, αν και πιστεύεται ότι σχετίζεται με την αυξημένη έκκριση ντοπαμίνης, λόγω του φωτός του ηλίου.
Άλλη έρευνα κατάφερε μάλιστα να το ποσοτικοποιήσει αυτό. Βρήκε ότι δύο ώρες ημερησίως εκτός σπιτιού στον ήλιο οδηγεί σε κατά 0,14 βαθμούς ανά έτος μικρότερη αύξηση της μυωπίας.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα από την Ταϊβάν έδειξε ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί σε κάποιο παιδί μυωπία, ήταν μικρότερη σε ένα γκρουπ μαθητών, που στο σχολείο υποχρεώνονταν να περάσουν τα διαλείμματά τους εκτός της τάξης, στο προαύλιο.
Κλείνοντας παραθέτω μια ακόμα έρευνα που δείχνει διπλάσια αύξηση της μυωπίας το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι (0,35 dpt versus 0,14dpt), ακριβώς λόγω του μειωμένου φωτός του ηλίου και της μειωμένης παραμονής (λόγω καιρικών συνθηκών) εκτός σπιτιού.


Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι η παραμονή σε κλειστούς χώρους (είτε αυτοί είναι το σχολείο είτε το σπίτι) δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ομαλή εξέλιξη της ανάπτυξης των οφθαλμών των παιδιών. Η σύσταση λοιπόν είναι σαφής για την αξία του να περνούν τα παιδιά κάποιο χρόνο εκτός κλειστών χώρων. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί επ’ ουδενί μια σύσταση που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά τις μέρες αυτές. Αυτό που θα τόνιζα, ιδίως απευθυνόμενος στους γονείς, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, όσον αφορά την υγεία των οφθαλμών των παιδιών σας, για τις λίγες αυτές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, που θα χρειαστεί τα παιδιά, όπως και όλοι μας, να παραμείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Κι αυτό γιατί το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό και σύντομο σε σχέση με τα πάνω από είκοσι έτη, κατά τα οποία η μυωπία μπορεί να εμφανιστεί και να εξελιχθεί. Άλλωστε κάποιες στιγμές στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα ή στην αυλή του σπιτιού σίγουρα είναι μια λύση, για σωματικούς και ψυχολογικούς λόγους. Βιώνουμε όλοι πρωτόγνωρες στιγμές, που θα μείνουν στην ιστορία. Το ανθρώπινο είδος όμως θα επιβιώσει και μάλιστα με τις κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες, αρκεί όλοι μας με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα προσωρινά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.

Διαβάστε τα άρθρα μας για παιδιά και νέους γονείς και στη σελίδα www.mapedu.gr/blog 

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2021 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ