Loading...
 Start Page
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 21 Μάι 2020

Είμαστε προ των πυλών του καλοκαιριού, αλλά πρακτικά ούτως ή άλλως έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης. Πέραν όμως των αναμφίβολα ευεργετικών του δράσεων, ο ήλιος έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και δη στους οφθαλμούς. Τι προκαλεί η χρόνια έκθεση στον ήλιο και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του στα μάτια μας;

 

  1. Κακοήθειες/καρκίνος

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν αναλογιζόμαστε τις αρνητικές επιπτώσεις των υπεριωδών ακτινοβολιών του ηλίου στο δέρμα μας, είναι οι καρκίνοι του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Αντίστοιχες κακοήθειες προκαλούνται και στα μάτια και στα βλέφαρα. Οι συχνότερες εξ αυτών είναι τα μελανώματα του επιπεφυκότα, τα μελανώματα του ραγοειδούς χιτώνα και τα βασικοκυταρρικά καρκινώματα των βλεφάρων. Οι παθήσεις αυτές (και ιδίως τα προαναφερθέντα μελανώματα) είναι πολύ σοβαρές και συχνά θέτουν σε κίνδυνο είτε την όραση είτε και την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

 

  1. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση, όπου ο κρυσταλλοειδής φακός του ασθενούς θολώνει, με αποτέλεσμα τη συχνά σοβαρή μείωση της όρασης. Συνηθέστερη αιτία του είναι η προχωρημένη ηλικία, εξού και ο όρος «γεροντικός καταρράκτης». Άλλος όμως αποδεδειγμένα εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η χρόνια έκθεση στον ήλιο, καθώς φαίνεται ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του συμβάλλουν στην θόλωση του φακού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι άτομα, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (όπως οικοδόμοι, χτίστες, γεωργοί κτλ.), παθαίνουν καταρράκτη σε πολύ νεαρότερη ηλικία. Θυμίζουμε ότι η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι αποκλειστικά χειρουργική.

 

  1. Παθήσεις αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού και είναι ίσως το πιο σημαντικό τμήμα του. Συγκεκριμένα, τα κύτταρά του είναι υπεύθυνα για την πρόσληψη, την επεξεργασία και τη μεταφορά των φωτεινών οπτικών ερεθισμάτων (δηλαδή όσων βλέπουμε) στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Επομένως παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι απολύτως απευκταίες, διότι συνήθως συνεπάγονται βλάβες μη αναστρέψιμες. Τέτοιες παθήσεις είναι η «ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια» και η «ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας». Η πρώτη νόσος είναι μεν σπάνια, όμως η δεύτερη είναι αρκετά συχνή και γνωρίζουμε ότι στην παθογένεια και των δύο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η χρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου.

 

Όπως συμπεραίνουμε από τις παραπάνω νόσους, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου αποδεδειγμένα βλάπτουν σχεδόν όλα τα τμήματα του ματιού και γιαυτό οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον ήλιο με τον δέοντα σεβασμό. Ο ήλιος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση πολλών οφθαλμολογικών παθήσεων, άλλων λιγότερο σοβαρών και άλλων, που θέτουν σε κίνδυνο την όραση αλλά και την ίδια την ζωή των ασθενών. Εφόσον λοιπόν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση μας σε αυτόν, επιβάλλεται η κατά το δυνατόν μέγιστη προφύλαξή μας με τη χρήση καλών και ποιοτικών γυαλιών ηλίου.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ