Loading...
 Start Page
News about the correlation between covid 19 and the eyes
Click to enlarge
Monday 12 Apr 2021

Το Covid-19 είναι η νόσος, που εδώ και πάνω από ένα χρόνο μας απασχολεί καθημερινά και επηρεάζει τη ζωή μας. Ο Dr. Li, ένα από τα πρώτα θύματα του SARS-Cov-2, ήταν ο γιατρός, που, αν και οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της Wuhan, μίλησε πρώτος για τη νόσο αυτή, ως μια νέα και άγνωστη ως τότε παθολογική οντότητα. Ήδη σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κάποια μολυσματική νόσο μέσω των ματιών, και συγκεκριμένα μέσω του επιπεφυκότα. Στη δημοσίευση αυτή θα αναφερθούμε σε διάφορα στοιχεία, που γνωρίζουμε πλέον για τα μάτια σε σχέση με το Covid-19, με βάση κάποιες έρευνες του τελευταίου έτους.

 

1. Ιογενής επιπεφυκίτιδα λόγω του SARS-Cov-2

Το Covid-19 περιλαμβάνει ένα σύνολο από συμπτώματα και εκδηλώσεις, στα πλαίσια της μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Ένα από τα όργανα του σώματος που προσβάλλονται, είναι και τα μάτια. Με βάση μια έρευνα, που διενεργήθηκε στην Ταϊβάν, το 7% των νοσούντων με Covid-19 έχουν και οφθαλμικές εκδηλώσεις. Όμως μια άλλη έρευνα, που έγινε στη Γαλλία, αποκαλύπτει, ότι στην πραγματικότητα το 37% των θετικών στον κορωνοϊό ασθενών έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα στα μάτια. Το πιο σύνηθες είναι να έχουν φουσκωμένα βλέφαρα και κόκκινα μάτια, γενικά δηλαδή συμπτώματα μιας ήπιας ιογενούς επιπεφυκίτιδας. Η θεραπεία της ιογενούς αυτής επιπεφυκίτιδας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το κρίσιμο ωστόσο είναι, ότι οι ασθενείς αυτοί οφείλουν να εντοπιστούν και να απομονωθούν, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

 

2. Ο SARS-Cov-2 εισέρχεται στα μάτια

Έχει αποδειχθεί από πρόσφατες έρευνες, ότι ο νέος κορωνοϊός εισέρχεται στο εσωτερικό κυττάρων μας, που διαθέτουν κάποιους συγκεκριμένους υποδοχείς στην επιφάνειά τους και συγκεκριμένα τους λεγόμενους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE 2). Τέτοιους υποδοχείς έχουν για παράδειγμα τα κυψελιδικά κύτταρα των πνευμόνων, με τη βοήθεια των οποίων εισέρχονται οι κορωνοϊοί στο εσωτερικό τους και προκαλούν πνευμονία. Γνωρίζουμε ήδη ότι ACE 2 υποδοχείς έχουν και κύτταρα της επιφάνειας των ματιών μας και συγκεκριμένα κύτταρα του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς. Αυτό από τη μια πλευρά, αλλά και το γεγονός ότι σε έρευνες σε εργαστήριο του Ντιτρόιτ ανιχνεύθηκε ο SARS-Cov-2 και στα κύτταρα του κερατοειδούς ασθενών, που απεβίωσαν από Covid-19, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις, ότι πιθανότατα τα μάτια είναι όντως μια πύλη εισόδου του νέου κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

 

3. Συσχέτιση της βαρύτητας του Covid-19 με τη διάμετρο των φλεβών του βυθού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας, που διενεργήθηκε στο Μιλάνο. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι οι νοσούντες από τον SARS-Cov-2 παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική διάταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή μια αύξηση της διαμέτρου τους. Εξάλλου, φαίνεται ότι, όσο πιο βαριά πάσχει ο ασθενής και όσο πιο πρόσφατη είναι η μόλυνση με τον κορωνοϊό, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάταση αυτή. Επίσης οι ασθενείς με Covid-19 έχουν συχνά και λοιπές αγγειακές ανωμαλίες στο βυθό, όπως αιμορραγίες, περιοχές ισχαιμίας (τα λεγόμενα “cotton wool spots”), ελικοειδή αγγεία (τα επονομαζόμενα “tortuositas vasorum”). Το επίσης ιδιαίτερο μάλιστα είναι ότι αν και οι ασθενείς έχουν τέτοια οφθαλμολογικά ευρήματα, δεν έχουν κανένα οφθαλμολογικό σύμπτωμα. Όλα αυτά δείχνουν ότι στους ασθενείς με Covid-19, πάσχει γενικά η μικροκυκλοφορία του σώματος και γι’ αυτό βλέπουμε και τόσες διαταραχές των αγγείων του βυθού, τα οποία είναι ως γνωστόν ο καθρέπτης της μικροκυκλοφορίας ολόκληρου του σώματος. Αποτέλεσμα των παραπάνω σημαντικών αποτελεσμάτων από τις έρευνες στη γείτονα χώρα είναι να θεωρείται η επισκόπηση του βυθού και ιδιαιτέρως των αγγείων του (με την ειδική εξέταση της βυθοσκόπησης) ως ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών έμμεσης παρακολούθησης της βαρύτητας της νόσου και και ίσως και της πρόγνωσής της.

 

Με όλα τα παραπάνω θέλουμε να δώσουμε το αισιόδοξο μήνυμα, ότι ζούμε πλέον με τον SARS-Cov-2, όμως ταυτόχρονα μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν χάρις σε σημαντικότατες έρευνες, που διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη. Ακόμα και ειδικότητες φαινομενικά λιγότερο σχετικές με το Covid-19 (όπως είναι η οφθαλμολογία) δίνουν τον δικό τους αγώνα, η καθεμία από διαφορετική σκοπιά, ώστε η ιατρική κοινότητα αργά ή γρήγορα να κατανοήσει πλήρως την παθογένεια της νέας αυτής νόσου και η οριστική εκρίζωσή της να γίνει σύντομα γεγονός.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

CONTACT

67 Agiou Konstantinou Agyias str, Patras, 26442

Phone number: +30 2614 000 379

Mobile number: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 OPHTHALMOLOGIST KONSTANTINOS KAIAFAS