Loading...
 Start Page
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ;
Κλίκ για μεγέθυνση
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ;
Τετάρτη 29 Ιούλ 2020

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση καταρράκτη, στην οποία υποβλήθηκαν, παραπονιούνται για μια εκ νέου θόλωση της όρασης, όπως πριν το χειρουργείο. Η κλασσική ερώτηση, που κάνουν στον οφθαλμίατρο, είναι αν ο καταρράκτης ξαναεμφανίζεται. Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική: ο καταρράκτης δεν μπορεί να υποτροπιάσει. Το πιθανότερο είναι να πάσχουν από τον λεγόμενο δευτερογενή καταρράκτη. Τι είναι αυτός; Πώς αντιμετωπίζεται;

 

 

Τι είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;

 

Ας παραλληλίσουμε τον φακό του οφθαλμού με μια φακή, η οποία έχει τον πυρήνα της και το περίβλημά της. Κατά το χειρουργείο καταρράκτη κάνουμε μια κυκλική διάνοιξη του πρόσθιου περιβλήματος. Από το άνοιγμα αυτό απομακρύνουμε τον πυρήνα της φακής (που στην περίπτωση του καταρράκτη είναι θολωμένος) αφήνοντας ακέραιο το υπόλοιπο περίβλημα. Τέλος τοποθετούμε μέσα στο περίβλημα τον καθαρό τεχνητό ενδοφακό. Αφού απομακρυνθεί ο φακός λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδημιουργηθεί καταρράκτης. Αυτό που μπορεί όμως να συμβεί, είναι να παραμείνουν κύτταρα του θολωμένου φακού στο εσωτερικού του περιβλήματος, τα οποία δεν είναι ορατά για να απομακρυνθούν στο σύνολό τους. Τα κύτταρα αυτά εναποτίθενται στο εσωτερικό του περιβλήματος, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν θόλωση του περιβλήματος, που στην περίπτωση του ματιού καλείται περιφάκιο. Αυτή η κατάσταση θόλωσης της όρασης μήνες/χρόνια μετά το χειρουργείο καταρράκτη, λόγω της θόλωσης του οπισθίου περιφακίου, ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης.

 

Πόσο ανησυχητικός είναι ο δευτερογενής καταρράκτης;

 

Ο δευτερογενής καταρράκτης είναι μια πολύ αθώα κατάσταση και δεν χρειάζεται επουδενί να προκαλεί ανησυχία. Είναι αρκετά συχνή κατάσταση, αφού προσβάλλονται έως και το 1/3 των χειρουργημένων οφθαλμών. Αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, είναι να είναι ο χειρουργός αρκετά προσεκτικός, έμπειρος και επιμελής κατά την αφαίρεση του καταρράκτη, ώστε να απομακρύνει ολόκληρο το φακό και κατόπιν να κάνει και το λεγόμενο ‘γυάλισμα’ (αγγλ. polishing) του περιφακίου, δηλαδή την απορρόφηση τυχόν μη ορατών κυττάρων του φακού, που έχουν επικαθίσει στο περιφάκιο. Με τον τρόπο αυτό θα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να μειώσει κατά το δυνατόν την εξάλλου μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης δευτερογενούς καταρράκτη.

 

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο δευτερογενής καταρράκτης;

 

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες η αντιμετώπισή του ήταν αποκλειστικά χειρουργική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους πιθανούς κινδύνους και την ταλαιπωρία του ασθενούς. Έπρεπε να διανοιχθεί ξανά ο οφθαλμός και να καθαριστεί το θολωμένο οπίσθιο περιφάκιο. Στις μέρες μας η αντιμετώπιση είναι πλέον πολύ εύκολη και γρήγορη. Υπάρχει ένα ειδικό λέιζερ, το YAG laser, το οποίο έχει την ικανότητα να καθαρίσει το περιφάκιο, χωρίς να χρειαστεί να διανοιχθεί χειρουργικά ο οφθαλμός. Συγκεκριμένα δημιουργούμε με το λέιζερ αυτό ένα άνοιγμα στο θολωμένο οπίσθιο περιφάκιο, ώστε μέσω αυτού να βλέπει πάλι καθαρά ο ασθενής, όπως όταν βρισκόμαστε πίσω από έναν τοίχο και κοιτάμε μέσα από ένα παράθυρο. Το λέιζερ αυτό είναι τελείως ανώδυνο για τον ασθενή, διαρκεί όχι περισσότερο από πέντε λεπτά και τα αποτελέσματά του είναι θεαματικά. Το οφθαλμολογικό μας κέντρο πρόσφατα εξοπλίστηκε με το νέο YAG laser ULTRA Q, της κορυφαίας στο είδος του εταιρείας ELLEX. Για τυχόν ερωτήσεις πάνω στο θέμα του δευτερογενούς καταρράκτη, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

αφίσα προγράμματος ΕΣΠΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 67, Πάτρα, 26442

Σταθερό: +30 2614 000 379

Κινητό: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΚΑΪΑΦΑΣ