Loading...
 Start Page
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΩΣ ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
Zum Vergrößern anklicken
Montag 09 Mär 2020

Η έξαρση του νέου κορονοϊού είναι μια καλή αφορμή για να αναφερθούμε σε μια πολύ κλασσική αλλά υποτιμώμενη πύλη εισόδου παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας, οι οποίοι κατόπιν μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια, τα μάτια. Όχι μόνο ο κορονοϊός αλλά και πολλοί άλλοι ιοί και λοιπά παθογόνα μεταδίδονται ως γνωστόν με μικροσταγονίδια ασθενούς που επικάθονται σε βλεννογόνους (πχ το ρινικό ή το στοματικό) ή τα μάτια (και συγκεκριμένα τον επιπεφυκότα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αδενοϊοί (που προκαλούν τη λεγόμενη adenoviral keratoconjunctivitis ή επίσης γνωστή ως keratoconjunctivitis epidemica), που είναι επίσης εξαιρετικά κολλητικοί και είναι σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες. Το αν θα εκδηλωθεί νόσος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη μολυσματικότητα του παθογόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, το πλήθος των εισερχόμενων παθογόνων κτλ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν εξετάζουμε στο ιατρείο έναν ασθενή με επιπεφυκίτιδα, είναι αρκετά συχνό, ότι ο ασθενής αυτός, όπως ομολογεί κατά τη λήψη του ιστορικού, πριν από λίγο καιρό ήταν κρυωμένος (ή είναι ακόμα), κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο πιο κλασσικός μηχανισμός είναι, ότι ο ίδιος μετέδωσε με τα χέρια του το παθογόνο σε άλλο σημείο του σώματος του, εν προκειμένω τα μάτια. Φυσικά η χρήση ολοπρόσωπων μασκών για να προστατεύσουμε τα μάτια μας ή για να προστατευτούν τα μάτια των ατόμων του περίγυρού μας είναι υπερβολική, όταν είμαστε απλά κρυωμένοι. Αυτό όμως που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι το να τηρούμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής:

 

  • να πλένουμε καθημερινά τα χέρια μας (κατά προτίμηση με ειδικά αλκοολούχα διαλύματα)

  • να μην αγγίζουμε/τρίβουμε τα μάτια μας

  • όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε να καλύπτουμε το στόμα μας με κάποιο άλλο σημείο του χεριού και όχι τις παλάμες

  • να διατηρούμε μια απόσταση ασφαλείας από νοσούντες, απέχοντας κατά το δυνατό από χειραψίες, εναγκαλισμούς κτλ.

  • να χρησιμοποιούμε στο σπίτι διαφορετικές πετσέτες προσώπου

 

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον νέο κορονοϊό, πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι τρόποι μετάδοσής του, ο χρόνος επώασής και λοιπά χαρακτηριστικά του δεν μας είναι ακόμα απολύτως γνωστά. Το σίγουρο είναι ότι ιδίως στην επαρχία Wuhan υπάρχουν περιστατικά νοσούντων που πέραν των ματιών έχουν αποκλειστεί όλες οι υπόλοιπες πύλες μόλυνσης. Οι ολοπρόσωπες μάσκες που χρησιμοποιούν ιδίως οι επαγγελματίες υγείας (δεδομένης της αδιαφιλονίκητα υψηλής μεταδοτικότητάς του) είναι λοιπόν ορθό μέτρο προστασίας, και αυτό το επιβεβαιώνει και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), αφού έχει αποδειχθεί ότι μέσα από τα μάτια μπορεί κάποιος να μολυνθεί και να νοσήσει.

 

Η κρίση αυτή αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστεί, όπως δείχνουν και οι αριθμοί που μας έρχονται από την Κίνα (όπου, αφού η νόσος έπιασε ένα peak, άρχισε να παίρνει την κατιούσα). Όμως γενικά δεν πρέπει επ΄ ουδενί να υποτιμούμε τα μάτια, ως πιθανό σημείο εισόδου μικροβίων. Τα βασικά μέτρα υγιεινής των ματιών, όπως αναφέρονται παραπάνω, οφείλουμε να τα τηρούμε εν γένει αλλά πολύ περισσότερο σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και λοιπών ιώσεων (πχ του κρυολογήματος).

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

KONTAKT

Agiou Konstantinou Agyias Strasse 67, 26442, Patras

Festnetznummer: 0030 2614 000379

Handynummer: 0030 6989 110445

Mailadresse: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 AUGENARZT KONSTANTINOS KAIAFAS