Items list
Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και οι περισσότεροι γονείς οφείλουν να μεριμνούν για τα ετήσια τσεκάπ των παιδιών τους. Ομολογουμένως η οφθαλμολογική μάστιγα των τελευταίων δεκαετιών είναι η μυωπία, την οποία οι περισσότεροι συνδέουν με τη χρήση οθόνης και το διάβασμα. Τι να προσέξουν οι γονείς ενόψει της νέας σεζόν;
Η συχνότητα της μυωπίας συνεχώς αυξάνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες και μάλιστα οι επαΐοντες προβλέπουν συνέχιση της τάσης αυτής τις επόμενες δεκαετίες. Το υπόβαθρο της μυωπίας είναι σίγουρα και γονιδιακό αλλά έχει αποδειχθεί ότι και οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επίσης συμβάλλουν. Το μείζον θέμα και η βασική ερώτηση που θέτουν οι γονείς στον οφθαλμίατρο είναι αν βλάπτουν οι οθόνες τα μάτια. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, στα οποία η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε τις ώρες παραμονής εντός του σπιτιού, εκτινάχθηκε και η χρήση των οθονών. Χαρακτηριστική έρευνα στην Κίνα έδειξε ότι η χρήση οθόνης πάνω από δυο ώρες τη μέρα αυξήθηκε από το 20% των παιδιών στο 80%, δηλαδή τετραπλασιάστηκε! Άλλη έρευνα έδειξε ότι η συχνότητα της μυωπίας σε εξάχρονα παιδιά διπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος, από το 2019 έως το 2020.
Είναι προφανές ότι η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι και η αυξημένη χρήση οθονών συνδέονται με τη μυωπία. Για την ακρίβεια, επιβαρυντικοί παράγοντες όσον αφορά τη χρήση οθόνης φαίνεται να είναι: 1. Η απόσταση της οθόνης από τα μάτια και 2. Η διάρκεια της συνεχούς χρήσης της. Όσον αφορά την απόσταση από τα μάτια, όσο πιο κοντά βρίσκεται η οθόνη στα μάτια, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσουν μυωπία. Κατά συνέπεια το κινητό και το τάμπλετ είναι πιο επιβαρυντικά από τον υπολογιστή και ο υπολογιστής πιο επιβαρυντικός από την τηλεόραση. Επομένως συμβουλεύουμε (με τη λογική του “το μη χείρον, βέλτιστον”) να προτιμούμε στα παιδιά την τηλεόραση και τον υπολογιστή συγκριτικά με το κινητό και το τάμπλετ. Όταν όμως χρησιμοποιούν το κινητό ή το τάμπλετ, τότε να μην ξεχνούν να απομακρύνουν κατά το δυνατόν την οθόνη από τα μάτια τους. Επίσης συστήνουμε να αποφεύγουν τα παιδιά την αυξημένης διάρκειας χρήση της οθόνης, και αν αυτή απαιτείται, (πχ γιατί διαβάζουν μέσω webex) να κάνουν συχνά διαλείμματα.
Κλείνοντας, θυμίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει δώσει την εξής οδηγία: η χρήση οθόνης από παιδιά επιτρέπεται για έως τρεις ώρες ημερησίως για παιδιά 11-15 ετών, έως δύο ώρες ημερησίως για παιδιά 6-10 ετών, έως μία ώρα για παιδιά 2-5 ετών και καθόλου για παιδιά κάτω των δύο ετών. Όσον αφορά τα διαλείμματα υπάρχει σύσταση για εφαρμογή του γενικού κανόνα 20-20-2: για κάθε είκοσι λεπτά χρήσης κοντινής οθόνης συστήνονται είκοσι δευτερόλεπτα διαλείμματος, που το βλέμμα του παιδιού θα κοιτάει μακριά. Επίσης ημερησίως πρέπει να περνάει δύο ώρες εκτός σπιτιού.