Loading...
 Start Page
The laser in the treatment of the glaucoma: three uses
Click to enlarge
Monday 22 Mar 2021


Το
γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση των οπτικών νεύρων, που, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση. Η θεραπεία συνίσταται στην πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης και για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά χορηγούνται συνήθως ειδικά κολλύρια. Σε προηγούμενα άρθρα μας καταγράψαμε τροφές, που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο των ασθενών με γλαύκωμα, καθώς και συμπτώματα, που δεν πρέπει να υποτιμηθούν, διότι παραπέμπουν σε γλαύκωμα. Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα λέιζερ, τα οποία χάρις στην τεχνολογική ανάπτυξη έχουν τελειοποιηθεί, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην οφθαλμολογία και ειδικά στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

 

1. Λείζερ τραμπεκουλοπλαστική

Υπάρχουν δυο είδη, το ALT (argon laser trabeculoplasty) και το SLT (selective laser trabeculoplasty). Το ALT είναι πιο παλιά τεχνική ενώ το SLT είναι πιο μοντέρνο και λιγότερο επεμβατικό. Πρακτικά όμως και τα δύο λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο: εφαρμόζονται χτυπήματα με το λέιζερ σε συγκεκριμένο σημείο του ματιού (στο αποκαλούμενο “γωνιακό δικτυωτό”), ώστε να αυξηθεί η παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού. Με τον τρόπο αυτό η ενδοφθάλμια πίεση μειώνεται περίπου κατά 20%. Στα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής (και ιδίως του SLT) ανήκει, ότι, αν μελλοντικά ανέβει πάλι η πίεση, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί τουλάχιστον άλλες 1-2 φορές με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το εντυπωσιακό στοιχείο της μεθόδου αυτής είναι, ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμα και αν εφαρμοστεί σε πρωτοδιαγνωσθέντες με γλαύκωμα ασθενείς σαν πρώτης γραμμής θεραπεία, αντί για αντιγλαυκωματικά κολλύρια. Εξάλλου η τεχνική αυτή ενδείκνυται, αν η πίεση δεν είναι επαρκώς ρυθμισμένη, παρά τη χρήση κολλυρίων ή σε ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν κολλύρια γιατί αντιδρούν αλλεργικά σε αυτά.

2. Ιριδοτομή και Ιριδοπλαστική

Πρόκειται για δυο διαφορετικές τεχνικές/λέιζερ αλλά τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία, διότι εφαρμόζονται σε ασθενείς με κοινή βάση τη στενή/κλειστή γωνία προσθίου θαλάμου. Η ιριδοτομή γίνεται με το YAG Laser και εφαρμόζεται είτε θεραπευτικά στο οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας (και μάλιστα στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει επειγόντως), είτε προληπτικά σε ασθενείς, που έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν οξύ ή χρόνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας . H ιριδοπλαστική διενεργείται με το Argon Laser σε μια υποκατηγορία ασθενών, οι οποίοι έχουν στενή γωνία λόγω μιας σπανιότερης κατάστασης, που λέγεται “Plateau Iris Syndrome”, όταν η ιριδοτομή δεν έχει φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

3. Κυκλοφωτοπηξία

Στην τεχνική αυτή εφαρμόζεται diode λέιζερ στο σημείο του ματιού, όπου παράγεται το υδατοειδές υγρό (στο επονομαζόμενο “ακτινωτό σώμα”). Μετά την ειδική εφαρμογή του λέιζερ μειώνεται η παραγωγή του υδατοειδούς υγρού και έτσι επιτυγχάνεται μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε πιο προχωρημένης βαρύτητας γλαυκώματα και όχι σαν θεραπεία πρώτης γραμμής.

 

Συμπερασματικά, τα διάφορα είδη λέιζερ, με διαφορετικούς μηχανισμούς το καθένα, είναι σημαντικότατα όπλα πλέον στη φαρέτρα του οφθαλμιάτρου. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, που όμως έχουν ασύγκριτα λιγότερους κινδύνους σε σχέση με τα κλασσικά χειρουργεία γλαυκώματος. Μπορούν να εφαρμοστούν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τη συντηρητική αγωγή κολλυρίων, για να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση και να επιτευχθεί η επιθυμητή πίεση. Βασική προϋπόθεση είναι να εξετασθεί ενδελεχώς ο γλαυκωματικός ασθενής, ώστε αναλόγως να αποφασισθεί εξειδικευμένα για τον κάθε ασθενή η πιο κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, είτε αυτή είναι με κολλύρια είτε με λέιζερ είτε με χειρουργείο είτε με συνδυασμό αυτών.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

CONTACT

67 Agiou Konstantinou Agyias str, Patras, 26442

Phone number: +30 2614 000 379

Mobile number: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 OPHTHALMOLOGIST KONSTANTINOS KAIAFAS