Loading...
 Start Page
ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ: Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ
Click to enlarge
Tuesday 08 Sep 2020

Ο κερατόκωνος είναι μια λέξη μάλλον άγνωστη στους περισσότερους, καθώς πρόκειται για μια σπανιότερη πάθηση (πλήττει έναν στους 2000-3000). Ωστόσο η τεχνολογική αναβάθμιση των διαγνωστικών μέσων οδήγησε σε νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία η νόσος αυτή είναι πιο συχνή από όσο νομίζαμε, με τους πάσχοντες να ανέρχονται περίπου σε έναν στους 400!

 

 

Τι είναι ο κερατόκωνος;

 

Κανονικά ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα, που δεν αυξομειώνεται. Έχει μια σχετικά σταθερή τιμή, που μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες (όταν εμφανιστεί καταρράκτης) μπορεί να αυξηθεί. Μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτό αποτελεί ο κερατόκωνος. Συγκεκριμένα στους κερατοκωνικούς ασθενείς η δομή και η αρχιτεκτονική των ινιδίων κολλαγόνου, τα οποία συνθέτουν το στρώμα του κερατοειδούς, είναι παθολογικά. Η νόσος ξεκινάει συνήθως περίπου στην εφηβεία, οπότε σταδιακά η διασύνδεση των ινιδίων αυτών μεταξύ τους καταστρέφεται, με αποτέλεσμα ο κερατοειδής από ημισφαίριο να λαμβάνει ένα σχήμα κώνου, η κορυφή του οποίου βρίσκεται λίγο κάτω από το κέντρο του κερατοειδούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λέπτυνση και ουλοποίση του κερατοειδούς, την μεγάλη αύξηση της μυωπίας και ιδίως του αστιγματισμού και πρακτικά την σταδιακή επιδείνωση της όρασης σε νέα άτομα.

 

 

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη νόσος ο κερατόκωνος;

 

Ο κερατόκωνος έχει κάποια χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν ιδιαιτέρως επικίνδυνη νόσο, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά. Καταρχάς προσβάλλει τις νεαρές ηλικίες και δεν θα συναντήσουμε σχεδόν ποτέ άνθρωπο με προοδευτικό κερατόκωνο άνω των 35 ετών. Κατά δεύτερον είναι μια νόσος, που δυστυχώς δεν προκαλεί (παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια) οιαδήποτε κλινικά σημεία, ώστε να αναγνωριστεί σαν νόσος από τον οφθαλμίατρο, κατά την κλινική εξέταση του οφθαλμού στη σχισμοειδή λυχνία. Έτσι δυστυχώς, είναι μια νόσος, η διάγνωση της οποίας συνήθως καθυστερεί αρκετά χρόνια, ο ασθενής γυρίζει από γιατρό σε γιατρό, αλλάζοντας συνεχώς γυαλιά, μέχρι κάποια στιγμή να λάβει μια πειστική απάντηση, για το λόγο που βλέπει τόσο άσχημα. Τέλος, πρόκειται για μια νόσο, που είναι εν πολλοίς μη αναστρέψιμη, ειδικά αν η διάγνωσή της γίνει καθυστερημένα.

 

 

Πότε υποψιαζόμαστε τον κερατόκωνο;

 

Τα δυο πιο χαρακτηριστικά στοιχεία, που πρέπει να μας θέτουν την υποψία για τον κερατόκωνο, είναι: α) οι υψηλές τιμές αστιγματισμού, ιδίως μάλιστα αν δεν είναι σταθερές και β) όταν οι ασθενείς είναι νέοι σε ηλικία και όμως, επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με την όραση τους, αλλάζουν συχνά γυαλιά, χωρίς όμως με κανένα γυαλί οράσεως να παραμένουν ικανοποιημένοι για μεγάλο διάστημα.

 

 

Τι κάνουμε επί υποψίας κερατόκωνου; Η διαγνωστική αξία της τοπογραφίας.

 

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει συμβάλλει ιδιαιτέρως στη διαγνωστική της νόσου αυτής. Συγκεκριμένα, έχει αναπτυχθεί ένα μηχάνημα, ο τοπογράφος κερατοειδούς, ο οποίος λαμβάνει μια ειδική φωτογραφία, η οποία αναλύεται με βάση συγκεκριμένους αλγορίθμους και προκύπτει ένας χάρτης τιμών, ανάλογα με την καμπυλότητα, το σχήμα, το πάχος και τη διαθλαστική ισχύ σε πάνω από 5000 σημεία μέτρησης στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Η τοπογραφία επιτρέπει την διάγνωση του κερατόκωνου σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμα και προτού ο ασθενής ο ίδιος παρατηρήσει οποιοδήποτε σύμπτωμα. Αυτό προσφέρει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού, όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο πιο έγκαιρη και αποτελεσματική είναι και η αντιμετώπισή της.

Το οφθαλμολογικό μας κέντρο διαθέτει πλέον την κορυφαία τοπογραφία CSO Antares, με 24 ομόκεντρους δακτυλίους Placido και 6144 σημεία μέτρησης σε κάθε φωτογραφική λήψη του κερατοειδούς. Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε στους ασθενείς μας πλήρη εξέταση του κερατοειδούς και δυνατότητα διάγνωσης, αλλά και παρακολούθησης της εξέλιξης του κερατοκώνου με ακρίβεια και άριστη ποιότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στον κερατόκωνο, τις αιτίες που τον προκαλεί, τα συμπτώματα του, τη διάγνωση και τη θεραπεία του δείτε το παρακάτω λινκ

https://www.drkaiafas.gr/%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

CONTACT

67 Agiou Konstantinou Agyias str, Patras, 26442

Phone number: +30 2614 000 379

Mobile number: +30 6989 110 445

Email: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 OPHTHALMOLOGIST KONSTANTINOS KAIAFAS