Loading...
 Start Page
Gesterkorn, die haeufigste Lidentzuendung
Zum Vergrößern anklicken
Dienstag 03 Aug 2021

Η κριθή, όπως καλείται επιστημονικά το κριθαράκι, είναι από τις πιο συνηθισμένες φλεγμονές, που βλέπει ο οφθαλμίατρος στην καθημέρα πράξη του. Πώς προκύπτει και πώς αντιμετωπίζεται θα πραγματευτούμε στη σημερινή δημοσίευση.

 

Τι είναι η κριθή;

Τα βλέφαρα του οφθαλμού περιέχουν εκατοντάδες αδένες, οι οποίοι παράγουν κάποιες εκκρίσεις απαραίτητες για την σωστή σύσταση των δακρύων και για την υγεία της επιφάνειας των ματιών. Οι αδένες αυτοί έχουν μικροσκοπικά στόμια, που βρίσκονται στα χείλη των βλεφάρων. Όταν τα στόμια αυτά αποφράσσονται, τότε οι εκκρίσεις που παράγονται συσσωρεύονται στον σύστοιχο αδένα, ο οποίος στην περίπτωση αυτή διογκώνεται και προκαλεί ένα τοπικά φουσκωμένο βλέφαρο. Αν ο αποφραγμένος αδένας αυτός επιπροσθέτως επιμολυνθεί, δηλαδή προσβληθεί από βακτήρια, τότε μιλάμε για την κριθή: το βλέφαρο έχει φλεγμονή, είναι διογκωμένο, επώδυνο στην αφή και έχει τοπικά αυξημένη θερμοκρασία.

 

Ποιοι συχνότερα “βγάζουν κριθαράκια”;

Συχνότερα παθαίνουν κριθή άτομα, των οποίων τα στόμια των αδένων των βλεφάρων αποφράσσονται συχνότερα. Τέτοια άτομα είναι για παράδειγμα οι πάσχοντες από χρόνια βλεφαρίτιδα. Έχουν γενικά λιπαρότερο δέρμα και μια ήπια χρόνια φλεγμονή, παράγοντες που συμβάλλουν στη συχνή απόφραξη των στομίων των αδένων. Άλλος παράγοντας κινδύνου είναι οι εξασθενημένοι μηχανισμοί άμυνας ορισμένων ασθενών. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμα και καθόλα υγιή άτομα, που περνούν μια δυσκολότερη φάση στη ζωή τους (πχ έντονο άγχος, έντονη σωματική/ψυχική καταπόνηση, λίγος και κακός ύπνος κ.ο.κ.), παρατηρούμε να περνούν μια περίοδο, που βγάζουν συνεχόμενα “κριθαράκια”, ακριβώς διότι καταβάλλεται και εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η κριθή;

Συνήθως η αντιμετώπιση της κριθής είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη. Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, που περιέχουν αντιβιοτικό (κατά των βακτηρίων) και κορτιζόνη (κατά της φλεγμονής, του πόνου, του οιδήματος κτλ.) αρκούν, για να υποχωρήσει εντός ολίγων ημερών η ενοχλητική συμπτωματολογία. Σε περιπτώσεις βαρύτερων φλεγμονών, ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν συμπληρωματικά και αντιβιοτικά από του στόματος. Η πρόγνωση είναι συνηθέστατα καλή και πολύ σπάνια η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα και να προκαλέσει γενικευμένη φλεγμονή του κόγχου, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και εγκαίρως.

Συνήθως η κριθή αντιμετωπίζεται εξολοκλήρου χωρίς να αφήσει υπολείμματα. Υπάρχουν όμως κάποιες λίγες περιπτώσεις, όπου σχηματίζεται μετά την αποδρομή της οξείας φλεγμονής ένα σκληρό ανώδυνο οζίδιο, που ενοχλεί αισθητικά. Στα περιστατικά αυτά είτε συστήνεται στάση αναμονής (διότι μπορεί το οζίδιο αυτό να μειωθεί σε μέγεθος σε βάθος λίγων μηνών) είτε μπορεί με μια μικρή χειρουργική επέμβαση να αφαιρεθεί το πυώδες υλικό, που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του οζιδίου. Η επέμβαση αυτή είναι ανώδυνη, κρατάει όχι περισσότερο από δέκα λεπτά και δεν αφήνει ουλή, καθώς ο καθαρισμός γίνεται από την εσωτερική πλευρά του βλεφάρου και όχι εξωτερικά.

 

Εν κατακλείδι, το “κριθαράκι” είναι μια βακτηριακή φλεγμονή κάποιων αδένων των βλεφάρων, που κατά κανόνα αντιμετωπίζεται γρήγορα και χωρίς επιπλοκές με την δέουσα θεραπευτική προσέγγιση. Ωστόσο, επειδή ένα φουσκωμένο επώδυνο βλέφαρο μπορεί να υποκρύπτει και άλλες σπανιότερες αλλά και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, συστήνεται σε κάθε περίπτωση η εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

KONTAKT

Agiou Konstantinou Agyias Strasse 67, 26442, Patras

Festnetznummer: 0030 2614 000379

Handynummer: 0030 6989 110445

Mailadresse: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 AUGENARZT KONSTANTINOS KAIAFAS