Loading...
 Start Page
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
Zum Vergrößern anklicken
Dienstag 09 Jun 2020

Ήρθε το καλοκαίρι και σίγουρα η χρήση φακών επαφής έναντι των γυαλιών οράσεως έχει κάποια προφανή πρακτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, μέσα στη θάλασσα κανείς δεν φοράει γυαλιά οράσεως. Οι περισσότεροι είτε φορούν φακούς επαφής είτε δεν φορούν ούτε φακούς επαφής ούτε γυαλιά οράσεως, αποδεχόμενοι να έχουν μειωμένη όραση. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ορισμένοι χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου. Μια βολική λύση είναι να φορούν φακούς επαφής και επιπροσθέτως, όποτε βγαίνουν στον ήλιο, απλά γυαλιά ηλίου. Εναλλακτικά, κάποιοι φορούν απλά γυαλιά ηλίου χωρίς φακούς επαφής, (πάλι εις βάρος της καλής οπτικής οξύτητας). Υπάρχουν τέλος και εκείνοι, που αποφασίζουν να αγοράσουν δύο ζευγάρια γυαλιών οράσεως, ένα απλό και ένα ηλίου, τα οποία εναλλάσσουν (κάτι που είναι αρκετά εκνευριστικό), ανάλογα αν βρίσκονται στον ήλιο ή σε κλειστό σκιερό χώρο. Είναι όμως η λύση των φακών επαφής πανάκεια; Τι προβλήματα και κινδύνους ελοχεύει η χρήση τους;

 

1. Μολύνσεις

Η χρήση φακών επαφής αποτελεί αυτομάτως παράγοντα κινδύνου για ποικίλες μολύνσεις του οφθαλμού, με προεξάρχουσα την κερατίτιδα. Συγκεκριμένα ένας φακός επαφής, που εφαρμόζει πάνω στο μάτι, ευνοεί την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό μικροβίων στον κερατοειδή, γιατί συνεπάγεται, ότι τα δάκρυα λιμνάζουν ανάμεσα στον κερατοειδή και το φακό επαφής. Εξάλλου, λόγω του φακού επαφής, μειώνεται η κυκλοφορία και ανακύκλωση των δακρύων πάνω στο επιθήλιο, την εξωτερική δηλαδή στιβάδα του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των δακρύων, η μικροβιοκτόνος. Τέλος, υπενθυμίζουμε την πολύ μεγάλη σημασία της σωστής υγιεινής και συντήρησης (δηλαδή του τακτικού καθαρισμού) των φακών επαφής, αφού μεγάλο ποσοστό κερατιτίδων οφείλεται ακριβώς στον πλημμελή καθαρισμό τους.

 

2. Ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα και ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι υπεύθυνα για τη σωστή ενυδάτωση, αλλά και την πρόσληψη οξυγόνου και λοιπών θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα του επιθηλίου. Όταν όμως ο φακός επαφής εφαρμόζει πάνω στον κερατοειδή, προκαλεί ένα φραγμό προς τα δάκρυα και τον ατμοσφαιρικό αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά ο κερατοειδής να υποφέρει, να ξεραίνεται, να θρέφεται ανεπαρκώς και να οξυγονώνεται ελλιπώς. Πρακτικά, οι ασθενείς με κακή ή εκτεταμένη χρήση φακών επαφής έχουν συμπτώματα ξηρότητας, τα μάτια είναι συχνά κόκκινα, ερεθισμένα και καίνε. Αν μάλιστα δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα συμπτώματα αυτά στα αρχικά τους στάδια, προκαλούνται πολύ πιο σοβαρές βλάβες, που ενίοτε είναι μη αναστρέψιμες και απειλούν και την όραση του ασθενούς.

 

3. Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Μια τελευταία πιο σπάνια, αλλά συνήθως ιδιαίτερα ενοχλητική παθολογική κατάσταση, είναι η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα, μια ειδική κατηγορία αλλεργικής αντίδρασης του ματιού, που οφείλεται στη χρήση φακών επαφής. Ως αλλεργιογόνο δρα είτε ο φακός επαφής αυτός καθεαυτός, είτε το υλικό κατασκευής του, είτε υπολείμματα από τα διαλύματα, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό τους. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούμε έντονο ερεθισμό του επιπεφυκότα, ιδίως του ταρσικού (δηλαδή κάτω από το άνω βλέφαρο), φωτοφοβία και κνησμό, τα οποία, επειδή συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα θεραπευτικά κολλύρια, απαιτούν αρχικά απόλυτη αποχή από τους φακούς επαφής έως και την κατάργησή τους.

 

Συμπερασματικά, οι ιδιαίτερες συνθήκες του καλοκαιριού αυξάνουν ομολογουμένως την χρήση των φακών επαφής. Η χρήση τους κάνει σίγουρα τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να τους υποτιμήσουμε. Άρα αποφεύγουμε την πολύωρη και άσκοπη χρήση τους και δίνουμε πάντα τη δέουσα προσοχή στο σχολαστικό και επιμελή καθαρισμό τους.

λογότυπο του Dr. Κωνσταντίνου Καϊάφα

KONTAKT

Agiou Konstantinou Agyias Strasse 67, 26442, Patras

Festnetznummer: 0030 2614 000379

Handynummer: 0030 6989 110445

Mailadresse: info@drkaiafas.gr

 

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2024 AUGENARZT KONSTANTINOS KAIAFAS